Peyzaj ve Süs Bitkileri

ANA SAYFA

2 YILLIK ÖN LİSANS PROGRAMLARI VE PUAN TÜRLERİ


PEYZAJ VE SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ

   TYT


       TANIM


       Çevre düzenlenmesi, park ve bahçelerin yapımı, bakımı ve onarımı konularında çalışan kişidir.


       GÖREVLER

       Park ve bahçe düzenleme planlarının araziye uygulanması, çim alanlarının oluşturulmasını sağlar,Çevreye uygun süs bitkilerini seçer, bunların mevsime göre ekimi, gübrelenmesi, budanması, sulanması gibi işlerin planlanması ve yürütülmesinde peyzaj mimarına yardımcı olur,Süs bitkilerinin üretimi ve pazarlanması işlerinde çalışır.

       KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

       Bilgisayar,

       Çizim araç-gereçleri,

       Toprak işleme ve tesviye araçları.

       MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

       Peyzaj teknikeri olmak isteyenlerin;

       Fen bilimlerine, özellikle bitki biyolojisine ilgili,

       Yaratıcı,

       Estetik görüşe sahip,

       Açık havada çalışmaktan hoşlanan,

       Bedenen dayanıklı

       ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

       Peyzaj teknikeri, zaman zaman büro ortamında çalışmakla birlikte genellikle açık arazide çalışır. Açık arazide çalıştıkları ortam tozlu ve gübre kokulu olabilmektedir. Çalışırken, peyzaj mimarı, şehir plancısı, ziraat ve orman mühendisi, işçiler, yöneticiler ve diğer personelle iletişim halindedir.


       ÖN EĞİTİMDE BAŞARILI OLUNMASI GEREKEN DERSLER

       Biyoloji.

       Teknik Resim

       Matematik / Geometri

       Bilgisayar

       MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

       Meslek liselerinin Bahçecilik, Çay Teknolojisi, Genel Ziraat, Makine (Tarım Meslek Lisesi), Makine-Tarım Teknolojisi, Peyzaj, Tarım, Tarım Teknolojisi,Zeytin Teknolojisi, Süs Bitkileri, ve Ziraat bölümlerinden mezun olanlar “Peyzaj” ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.

       Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar isesınavsız yerleştirme sonunda, kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara, isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir. Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (YGS) girmeleri ve yeterli “ (YGS-6)” puanı almaları gerekir.


       EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

       Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır.

       Mesleğin eğitiminde yer alan dersler: Botanik, istatistik, bitki ekolojisi ve fizyolojisi, süs bitkilerinin gübrelenmesi, sulanması, hastalıkları, korunması ve pazarlanması, malzeme bilgisi, çizim tekniği, çim alanı tesisi gibi derslerdir.


       EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA VE UNVAN

       Eğitimini başarı ile tamamlayanlara ön lisans diploması ve “Peyzaj Teknikeri” unvanı verilir.


       ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

       Ülkemizde tarımda mekanizasyon, teknolojik gelişme ile birlikte gün geçtikçe daha da önem kazanmaktadır. Bu gelişmeye verilen öneme paralel olarak; tarım alet ve makineleri üretiminde aktif olarak görev alacak ara elaman olan bu meslek elemanlarına özel sektörde istihdam olanakları artacaktır. Tarım makineleri teknikeri, kamu kesiminde Orman, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarda, T.C. Zirai Donatım Kurumu fabrika ve bölge müdürlüklerinde, pancar ve tarım-kredi kooperatiflerinde görev alırlar. Öğrenim sırasında aldığı genel konstrüksiyon, imalat ve malzeme bilgisi nedeniyle serbest çalışma, tarım alet ve makineleri imal eden özel kuruluşlarda da iş bulma olanağına sahiptir. Çalışma koşullarından dolayı meslekte erkekler kadınlara oranla daha kolay iş bulma şansına sahiptirler.


       EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ


       EĞİTİM SÜRESİNCE

       Eğitim süresince, öğrenciler isterlerse Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun eğitim sonrasında taksitle geri ödemek koşuluyla verdiği öğrenim kredisi ve öğrenim harcından faydalanmaktadırlar. Kredi ve Yurtlar Kurumunun sağladığı ucuz barınma ve yemek olanakları da mevcuttur. Ayrıca öğrencilerin staj döneminde, işletmenin durumuna göre azda olsa gelir temin etmeleri de söz konusu olabilir.


       EĞİTİM SONRASI

       Eğitimini tamamlayanlar kamu kurum ve kuruluşlarında çalışıyorlarsa teknik hizmet sınıfının faydalandığı ücret ve tazminattan faydalanırlar.

       Özel sektörde çalışanlar ise asgari ücretin 2-3 katı tutarında ücret alırlar. Ancak bu ücret kişinin yetenek ve iş yapabilirliğine göre değişmektedir.

       MESLEKTE İLERLEME

       “Peyzaj” önlisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nda (DGS) başarılı oldukları takdirde, Peyzaj Mimarlığı ve Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarisi , Bahçe Bitkileri, Kültür Bitkileri Üretimi , Orman Mühendisliği lisans programlarından birine ve Açıköğretim lisans proğramlarından İktisat- İşletme bölümüne de dikey geçiş yapabilirler

Kamu kuruluşlarında teknik kadroda şef olabilirler.

Özel sektörde ise çalışma ve başarısına göre formen, kısım şefi, baş tekniker gibi unvanlar alabilmektedirler.


BÖLÜMÜN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE BÖLÜM NETLERİ İÇİN      TIKLAYINIZ



Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2024>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>

This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc